Νέα Σμύρνη

H Νέα Σμύρνη είναι ένα από τα νότια προάστια της Αθήνας και συνορεύει με τους δήμους Αθηναίων και Δάφνης στα βόρεια, Αγίου Δημητρίου στα ανατολικά, Παλαιού Φαλήρου στα νότια, και Καλλιθέας στα δυτικά. Η Νέα Σμύρνη άρχισε να κατοικείται στις αρχές του 20ου αιώνα, ενώ μέχρι τότε δεν είχε κατοικηθεί συστηματικά. Τη διέσχιζε η Φαληρική οδός η οποία ένωνε την Αθήνα με το Φάληρο, το αρχαιότερο επίνειο της Αθήνας.

 

Μετά τη Μικρασιατική καταστροφή, το 1922-1923, η κυβέρνηση αποφάσισε την κατασκευή συνοικισμού για τους πρόσφυγες από τη Σμύρνη στην περιοχή και η οικοδόμησή του άρχισε το 1926. Το 1928 είχε πληθυσμό 210 κατοίκων. Μετά το 1933 η περιοχή αναπτύχθηκε σε πραγματική πόλη με πληθυσμό 6.500 κατοίκων, ο οποίος έφτασε τους 15.000 κατοίκους πριν το 1940. Η Νέα Σμύρνη έγινε Δήμος με το τέλος του Β’ παγκοσμίου πολέμου και την απελευθέρωση, το 1944.

 

Μεταπολεμικά η Νέα Σμύρνη ενσωματώθηκε στην Αθήνα που γιγαντώθηκε από την εσωτερική μετανάστευση και επεκτάθηκε προς τα ανατολικά και νότια με αυξανόμενο πληθυσμό: 22.074 το 1951, 32.865 το 1961, 42.512 το 1971 και 67.408 το 1981. Η Νέα Σμύρνη υπάγεται χωροταξικά στο λεκανοπέδιο Αττικής, ενώ διοικητικά ανήκει στη Νομαρχία Αθηνών. Ο πληθυσμός της ήταν 73.986 κάτοικοι κατά την απογραφή του 2001.

Ο Δήμος της Νέας Σμύρνης, έχει εξασφαλίσει μια σημαντική ιστορική συνέχεια, η οποία αποτελεί τη βάση και το υπόβαθρο για την υλοποίηση ενεργειών σε θέματα αειφόρου ανάπτυξης τόσο σε περιβαλλοντικό, κοινωνικό, πολιτιστικό, όσο και σε οικονομικό και αθλητικό πεδίο.

Στην κυριότητα του Δήμου βρίσκονται ήδη :

  • Οι Κινηματογράφοι «Φιλίπ» & «Σπόρτιγκ», που λειτουργούν ως δημοτικοί και αποτελούν διατηρητέα μνημεία πολιτισμού για τη Ν. Σμύρνη.
  • Οικόπεδο στη Μενεκράτους & Τραπεζούντος, για νέο χώρο πρασίνου, 160 τ.μ., Οικόπεδο στη συμβολή Αιγαίου και Ευξείνου Πόντου, για νέα πλατεία, 450 τ.μ.
  • Οικόπεδο στη Δεγλέρη, για δημιουργία Αθλητικού Κέντρου (με ανοιχτούς και κλειστούς χώρους αθλοπαιδιών), σε έκταση 3 στρεμμάτων.
  • Το νεοκλασικό διατηρητέο κτίριο  Βίλα Βερνίκου, για μετατροπή και χρήση σε πολιτιστικό χώρο, 330 τ.μ.
  • Ο «Γαλαξίας», που ανακατασκευάστηκε και θα λειτουργήσει ως Δημοτικός Πολιτιστικός Πολυχώρος.

Στην ιδιοκτησία του Δήμου, με βάση τους προσωρινούς τίτλους κυριότητας, που έχουν εξασφαλιστεί από το κτηματολόγιο, θα εισέλθει κατά πάσα πιθανότητα το Ιωσηφόγλειο Μέγαρο – με 6,5 περίπου στρέμματα περιβάλλοντος χώρου -, που μετά την ανακατασκευή του θα αποδοθεί σε χρήσεις.

Ακόμα, ο Δήμος Ν. Σμύρνης, προωθεί τη διατήρηση των νεοκλασσικών κτιρίων - χαρακτηριστικά στοιχεία της ταυτότητας της Νέας Σμύρνης -, που κυριολεκτικά κοσμούν την πόλη. Η διατήρηση – στο μέτρο του δυνατού – της οικιστικής φυσιογνωμίας και ιστορικής συνέχειας της πόλης, περιλαμβάνει – πέρα από την πολιτική αγοράς – τον χαρακτηρισμό τους σε διατηρητέα. Έτσι, ο Δήμος  σε συνεργασία με το ΥΠΕΧΩΔΕ, έχει ήδη πετύχει τον χαρακτηρισμό 12 αξιόλογων κτιρίων της πόλης σε διατηρητέα (Εφέσσου 17, Πλαστήρα 83, Πλαστήρα 103, Καλλιπόλεως & Ικονίου, κ.λ.π.)

Νέα αεφορική διάσταση δίνει στην πόλη η κατασκευή ενός αρκετά μεγάλου δικτύου πεζοδρόμων 20 περίπου στρεμμάτων. Έχουν επίσης χαρακτηριστεί και μετατραπεί μια σειρά δρόμοι σε πεζόδρομους. Η επέκταση της κατασκευής του δικτύου πεζοδρόμων συνεχίζεται με εργασίες το στο κέντρο όσο και στην περιφέρεια της Νέας Σμύρνης.

Μέσω της χρηματοδότησης από το περιφερειακό πρόγραμμα ΠΕΠ Αττικής (Γ΄ΚΠΣ), ολοκληρώθηκαν ήδη τα έργα ανάπλασης του Άλσους Νέας Σμύρνης (έκτασης περίπου 50 στρεμμάτων), συνολικού προϋπολογισμού 3.500.000 €. Γενικός στόχος της ανάπλασης του Άλσους, είναι η σταδιακή μετατροπή του σε ένα σύγχρονο αστικό και περιαστικό πάρκο, με κεντρικό πυρήνα και κυρίαρχο στοιχείο το πράσινο και με ένα σύνολο αειφορικών χρήσεων και λειτουργιών για όλες τις ηλικίες (περιβαλλοντική εκπαίδευση, περίπατος, αναψυχή για παιδιά και για την Τρίτη ηλικία, αναψυκτήριο, αθλητικές δραστηριότητες, υπαίθριοι εκθεσιακοί χώροι, ανοιχτός χώρος για παραστάσεις υπαιθρίου θεάτρου, κ.α.).

 

Ολοκληρώθηκαν, επίσης, τα έργα κατασκευής του Υπόγειου Γκαράζ 700 θέσεων στην Πλατεία Καρύλλου μαζί με την πεζογέφυρα μέσω της οποίας ενοποιείται η Κεντρική Πλατεία με το Άλσος Νέας Σμύρνης, δίνοντας έτσι μια νεα αειφορική διάσταση στην εικόνα του κέντρου.

 

Σύντομα αναμένεται να δρομολογηθούν και έργα ενοποίησης της πλατείας Χρυσοστόμου Σμύρνης με την προ της ΕΣΤΙΑΣ, η μονοδρόμηση της Οδού Παλαιολόγου, οι σοβαρές βελτιωτικές παρεμβάσεις στην οδό Αγ.Φωτεινής, στις οδούς Ομήρου και Μ.Αλεξάνδρου έως τη Ελ. Βενιζέλου.

 

Παράλληλα γίνονται ρυθμίσεις στάθμευσης ένθεν κι ένθεν της Ελ. Βενιζέλου από τον Κινηματογράφο «Φιλίπ» έως το Δημαρχείο προς αποσυμφόρηση του Κέντρου, ενώ συγχρόνως σχεδιάζεται ένα σημαντικό αειφορικό έργο, όπως είναι η ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου δικτύου ποδηλατοδρόμων, που θα λειτουργήσει σαν βοηθητικό μέσω μαζικής κυκλοφορίας ενυσχύοντας την εναλακτική, καθαρή και φιλική προς  το περιβάλλον συγκοινωνία.

Ατζέντα 21
Ατζέντα 21
H έννοια
Η Αειφόρος Ανάπτυξη
Οι Στόχοι
Ιστορικά Βήματα
Τοπική κοινωνία
Νέα Σμύρνη
Νέα Σμύρνη
Δήμος Νέας Σμύρνης
Ατζέντα 21 στον Δήμο
Από την Ανάλυση στην Αειφορία
Από την ομαδική εργασία στην αειφορική πράξη
Συμμετέχοντες
Εργαλεία
Εργαλεία
Forum
Hλ. Ψηφοφορίες
Links
Νέα
Διαχείριση γνώσης
 Αρχική σελίδα