Η κοινή Τοπική Διάταξη στον 21.ο αιώνα στον δήμο της Νέας Σμύρνης

 

 

 

Του Δρ. Γεώργιου Τσακαλίδη*

 

Η Τοπική Διάταξη 21 (Λόκαλ Ατζέντα 21) δεν ασχολείται μόνο με τα πιεστικά προβλήματα του περιβάλλοντος αλλά με όλα τα κοινωνικά προβλήματα. Περιλαμβάνει δε πάνω από 2.500 συστάσεις για πολιτικές και για δράση. Περιλαμβάνει προτάσεις τόσο για την καταπολέμηση της φτώχειας, όσο για την αλλαγή των προτύπων παραγωγής και κατανάλωσης, για την προστασία και βιώσιμη διαχείριση των φυσικών πόρων, για την προστασία της ατμόσφαιρας, των ωκεανών, της βιοποικιλότητας, για την αποτροπή της αποψίλωσης των δασών και την προώθηση της βιώσιμης οικονομίας και γεωργίας και για πολλά άλλα θέματα που άπτονται της ΑΑ (Αειφόρου Ανάπτυξης).

Οι προσπάθειες για την εφαρμογή της Ατζέντα 21 πρέπει να είναι διαρκείς με συνέχεια και συνέπεια λόγων και πράξεων, ούτως ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για μια σταδιακή αλλά σταθερή ενσωμάτωση των κοινωνικών, οικονομικών και περιβαλλοντικών διαστάσεων της βιώσιμης ανάπτυξης στη χάραξη, το σχεδιασμό και την υλοποίηση πολιτικών σε τοπικό, εθνικό, και διεθνές επίπεδο. Η συνέχεια της ΤΔ 21 (Λόκαλ Ατζέντα 21) συμβάλει στην ευρεία αποδοχή και υιοθέτηση μιας ολοκληρωμένης, διεπιστημονικής, διατμηματικής και συμμετοχικής προσέγγισης.

 

H συγκεκριμένη συνεργασία του Δήμου Νέας Σμύρνης με την ΜΚΟ - ΚΑΜΕ (Κέντρο για την Ανάπτυξη της Μεσογείου) έχει σκοπό την προώθηση σε θέματα Λόκαλ Ατζέντα 21 (της Τοπικής Διάταξης για τον 21. αιώνα) αποσκοπώντας παράλληλα στην όσο το δυνατόν πρακτική εφαρμογή σε μια σειρά θεμάτων και διατάξεων, της ΑΑ όπως: 

 

  • Ολοκληρωμένη εφαρμογή της Λόκαλ Ατζέντα21 
  • μεταφορά τεχνογνωσίας σε θέματα Ατζέντα 21
  • συμμετοχή και σχεδιασμός της ΑΑΑ (Αειφόρο Αστική Ανάπτυξη)
  • ευκαιρία εφαρμογής άμεσης τοπικής δημοκρατίας
  • προώθηση και εφαρμογή συμμετοχικού προϋπολογισμού
  • προώθηση ιδεών και προτάσεων της τοπικής κοινωνίας
  • ευκαιρία απόκτησης του EMAS (Εco Management and Audit Scheme)
  • ευκαιρία πρόταξης στον κόσμο και στα ΜΜΕ θεμάτων ΑΑ
  • εν δυνάμει πολιτικές για την αειφόρο τοπική ανάπτυξη
  • άμεση συμμετοχή των πολιτών στην διακύβευση θεμάτων που άπτονται ζητημάτων της Αειφόρο Αστικής Ανάπτυξης
  • προώθηση του αειφορικού τρίπτυχου της κοινωνικής συνοχής, της οικονομικής συνέπειας και της οικολογικής προστασίας

 

Στα παραπάνω θέματα που βρίσκονται έτσι και αλλιώς σε περίοπτη θέση όσον αφορά τα βήματα του Δήμου στο πέρασμα του στον 21. αιώνα, το νέο ποιοτικό άλμα είναι η διεπιστημονική, διατμηματική και όσο το δυνατόν πλατιά αντιμετώπιση τους. Κεντρικό σημείο αναφοράς εδώ είναι ότι δεν τίθενται τα ζητήματα ανταγωνιστικά αλλά συμπληρωματικά. Αυτό είναι και το επαναστατικό στοιχείο που απορρέει από το διαφορετικό μοντέλο ανάπτυξης που προωθεί ο ΟΗΕ και είχε την επιστημονική του βάση στην γνωστή έκθεση Brundtland. (τέως νορβηγίδας πρωθυπουργού)

 

Σε αυτή την πορεία μέσα στον 21. αιώνα όλα τα ενεργά τμήματα της τοπικής κοινωνίας, οι αντιπρόσωποι της και οι κοινωνικοοικονομική και πολιτική βάση του δήμου της Νέας Σμύρνης είναι αρωγός για ένα νέο και από κοινού ξεκίνημα προς την Αειφόρο Ανάπτυξη, συμβάλλοντας κατά αυτόν τον τρόπο στον σχεδιασμό συγκεκριμένων πολιτικών πρακτικών που οδηγούν στην εξασφάλιση των απαραίτητων συνθηκών αντιμετώπισης των προβλημάτων τόσο των σημερινών όσο και των μελλοντικών γενεών. Έτσι όπως ορίζεται τόσο από το γράμμα όσο και από το πνεύμα της ατζέντα 21 και της ΑΑ.

 

   

 

       

 

 

 

 

 



* Δρ. Γεώργιος Τσακαλίδης, σύμβουλος / ερευνητής σε θέματα Ατζέντα 21 και Αειφόρου Ανάπτυξης σε Ελλάδα και Γερμανία

 

Ατζέντα 21
Ατζέντα 21
H έννοια
Η Αειφόρος Ανάπτυξη
Οι Στόχοι
Ιστορικά Βήματα
Τοπική κοινωνία
Νέα Σμύρνη
Νέα Σμύρνη
Δήμος Νέας Σμύρνης
Ατζέντα 21 στον Δήμο
Από την Ανάλυση στην Αειφορία
Από την ομαδική εργασία στην αειφορική πράξη
Συμμετέχοντες
Εργαλεία
Εργαλεία
Forum
Hλ. Ψηφοφορίες
Links
Νέα
Διαχείριση γνώσης
 Αρχική σελίδα